"تمرکز بر حاکمیت آکادمیک"، محور سیزدهمین جشنواره آموزشی
دکتر ضیایی: نحوه اداره دانشگاه باید مبتنی بر دانش باشد
دکتر امیرمحسن ضیایی معاون آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در خصوص برگزاری جشنواره آموزشی دانشگاه، تصریح کرد: این جشنواره فرصتی است تا فعالیت های آموزشی دانشگاه، اعضای هیات علمی، فراگیران، بخش ها و فرآیندهای مختلف آموزشی ارزیابی و از ابزار جشنواره برای ارتقای آموزش استفاده شود.

دکتر امیرمحسن ضیایی معاون آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، در خصوص برگزاری جشنواره آموزشی دانشگاه، تصریح کرد: این جشنواره فرصتی است تا فعالیت های آموزشی دانشگاه، اعضای هیات علمی، فراگیران، بخش ها و فرآیندهای مختلف آموزشی ارزیابی و از ابزار جشنواره برای ارتقای آموزش استفاده شود.
وی ادامه داد: طبیعی است که فعالیت های مختلفی در طول سال صورت می گیرد یا افراد و فراگیرانی هستند که به علت فعالیت های آموزشی برجسته رتبه های مختلفی کسب می کنند و لازم است دیگران نیز از آن مطلع شوند. در مجموع همه این موارد فعل و انفعالات آموزشی در دانشگاه ایجاد می کند.
معاون آموزشی دانشگاه مهم ترین هدف سیزدهمین جشنواره آموزشی دانشگاه را نشان دادن الگوهای برتر یا Best practices دانست و افزود: این جشنواره، فضایی برای ارائه فعالیت های سالانه آموزشی در سطح دانشگاهی است که در قالب جشنواره ملی در سطح کشور نیز مطرح می شود و به منظر صاحب نظران، اعضای هیات علمی، فراگیران و علاقه مندان به این مقوله می رسد.
دکتر ضیایی تاکید کرد: فعالیت ها در بخش های مختلف، طبق فرمت مشخص ارزیابی و توسط کمیته علمی جشنواره نمره داده می شود و بعضی برای جشنواره ملی و بعضی برای جشنواره دانشگاهی مورد تقدیر قرار می گیرند.
وی در خصوص فرآیندهای برتر، عنوان کرد: فرآیندهای آموزشی که برای انتقال دانش، مهارت و نگرش استفاده می شود، فعالیت های برتر را تشکیل می دهند و اعضای هیات علمی، دانشجویان و حتی کارکنان نیز صاحب این فعالیت ها هستند.
وی گفت: رویکرد این جشنواره ترویج فرهنگ انجام کارها به صورت جمعی و تیمی است. معاونت آموزشی علاوه بر شکل فرآیندها به اثربخشی فرآیند ها نیز توجه دارد. مهم این است که فعالیتی تاثیر بگذارد و تغییر ایجاد کند.
معاون آموزشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: برنامه طرح تحول نظام آموزشی در سطح وزارت بهداشت در حال انجام است که یک نسخه ستادی ملی و یک نسخه دانشگاهی دارد. ما در دانشگاه نسخه دانشگاهی را اجرا می کنیم که به ۱۱ بسته با موضوعات مختلف معطوف است و در صورت اجرا باعث ارتقای کیفی آموزش می شود. بسته در ابتدا باید در سطح دانشگاه به برنامه ای تبدیل شود که بتوان آن را اجرا کرد.
وی تاکید کرد: یکی از این بسته ها، بسته تمایز است. هر دانشگاه در قالب این بسته باید بتواند نشان دهد که یک دانشگاه تمایز یافته و در بعضی از فعالیت هایش برجسته است و در صحنه ملی، منطقه ای و بین المللی می تواند مسائلی را برای کشور حل کند. این برای دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با دانشگاه تهران متفاوت است. بنابراین خودمان باید به تمایز خود پی ببریم که با استفاده از ظرفیت اعضای هیات علمی و کمیته هایی که تشکیل داده ایم در حال انجام آن هستیم.
دکتر ضیایی در ادامه افزود: بسته دیگر، گذار به دانشگاه نسل سوم است که برای رسیدن به آن به نسخه ای مختص دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی نیاز داریم که با مزایا و ظرفیت های دانشگاه متناسب باشد. در حال حاضر برای این ۱۱ بسته آموزشی حدود 43 کمیته تشکیل داده ایم که این کارگروه ها برنامه دانشگاهی ما را تدوین می کنند.
وی در ادامه اظهار داشت: بعضی از آن ها در مرحله اجرا و بعضی هم در مرحله تدوین هستند و امیدواریم که در نیمه اول سال جاری بتوانیم تمامی برنامه های دانشگاه برای رسیدن به برنامه طرح تحول آموزشی را طراحی، تدوین و اجرا کنیم.
وی با اعلام تمرکز بر حاکمیت آکادمیک به عنوان شعار امسال، تصریح کرد: نحوه اداره و حاکمیت دانشگاه باید مبتنی بر دانش و آکادمی باشد. در این رابطه، اعضای هیات علمی محوری ترین ستون هستند و استقلال نظام حاکمیت آکادمیک الزامی ترین اقدام است.
معاون آموزشی دانشگاه با اشاره به نقش اعضای هیات علمی در دانشگاه، تصریح کرد: یک هیات علمی در دانشگاه وظیفه دارد که در نقش آموزش، دانش را منتقل و در نقش پژوهش، دانش را تولید کند. همچنین در نقش درمانی، سرویس ارائه و خدمت داشته باشد و دانش را مدیریت کند.
دکتر ضیایی، افزود: میزان انجام این فعالیت ها در جهت انجام ماموریت های دانشگاه و تاثیرگذاری این عملکردها توسط یکی از اعضای هیات علمی، موضوع اصلی حاکمیت آکادمیک است. در این خصوص نرم افزاری برای هیات علمی و در ساختار گروه طراحی شده است که اعضای هیات علمی، فعالیت های خود را متناسب با ماموریت های دانشگاه در آن ثبت می کنند. براساس این نرم افزار، فعالیت های اعضای هیات علمی تنظیم و متناسب سازی شده و در جهت اهداف قرار می گیرد.
وی تاکید کرد: سه نوع برنامه را برای دانشگاه درنظر گرفته ایم که شامل برنامه فوری، میان مدت و بلند مدت است. بسته های تحول شامل یک برنامه با بازه درازمدت است.. امیدواریم که تا پایان دوره مدیریت فعلی دانشگاه که ۳/۵ سال است، بخش های مهمی از برنامه تحول آموزش پزشکی در دانشگاه را اجرا کنیم.
دکتر ضیایی افزود: بخشی از بسته های تحول و فعالیت های اختصاصی دانشگاه جزو برنامه های میان مدت و شامل ۶ برنامه بوده که آغاز شده است. برنامه های فوری و کوتاه مدت نیز که اخیراً در معاونت آموزشی دانشگاه شروع شد، بخشی از آن مربوط به تعیین وضعیت فعلی است و بخش دیگر آن شامل مداخلات سریع الاثر برای اصلاح پاره ای از فرآیندهای آموزشی است.
وی در پایان افزود: ارتقای چشمگیر کیفیت آموزش پزشکی در بخش های مختلف، هدف مهمی است که در طول اجرای برنامه های آموزشی به آن توجه خواهیم کرد.