به گزارش روابط عمومی ریاست دانشگاه
بازدید رئیس دانشگاه به همراه معاون آموزشی و پژوهشی از پژوهشکده غدد/ اولویت های پژوهشی اعلام شد
دکتر آقاجانی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به همراه معاونان آموزش، تحقیقات و فناوری و امور بهداشتی طی بازدید از پژوهشکده غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه، ضرورت فعالیت های پژوهشی و اولویت های آن در دانشگاه را اعلام کرد. دکتر آقاجانی اظهار داشت:هزینه های سلامت در کشور ما به دلیل پیرتر شدن جامعه و تغییر الگوی بیماری ها از بیماری های واگیر به غیرواگیر و رشد تکنولوژی های پزشکی به سرعت در حال افزایش است. درحالیکه منابع

دکتر آقاجانی رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به همراه معاونان آموزش، تحقیقات و فناوری و امور بهداشتی طی بازدید از پژوهشکده غدد درون ریز و متابولیسم دانشگاه، ضرورت فعالیت های پژوهشی و اولویت های آن در دانشگاه را اعلام کرد.
دکتر آقاجانی اظهار داشت:هزینه های سلامت در کشور ما به دلیل پیرتر شدن جامعه و تغییر الگوی بیماری ها از بیماری های واگیر به غیرواگیر و رشد تکنولوژی های پزشکی به سرعت در حال افزایش است. درحالیکه منابع مالی کشور ما بخصوص در حوزه سلامت محدود است. وی ادامه داد: وظیفه محققان ما در دانشگاه این است که با استفاده از ارزیابی فناوری سلامت و تحقیق و پژوهش در زمینه راهنماهای بالینی و پروتکل های درمانی و روشهای تجویز و مصرف منطقی دارو در جهت هزینه اثربخش شدن خدمات بهداشتی درمانی تلاش کنند.
بدون همکاری های بین المللی، مراکز تحقیقاتی نمی توانند در مسیر رشد علمی جهش بزرگی داشته باشند
رییس دانشگاه در ادامه گفت: زیرساختهای ما نیاز به توسعه دارد و سرمایه گذاری در توسعه این زیرساختها بسیار ضروری است. همکاریهای علمی در سطح ملی و بین المللی باید برنامه ریزی شود و توسعه یابد. روزگار تحقیقات انفرادی و تک مرکزی گذشته است و همه جا به دنبال تحقیقات چند مرکزی و حتی چند کشوری هستند. فعالیتهای این مجموعه در این زمینه بسیار ارزشمند است و دانشگاه باید در این مسیر حرکت کند.
پژوهش های حوزه سلامت بدون شرکت های دانش بنیان راه به جایی نمی برد
رییس دانشگاه در ادامه گفت: فعالیت شرکتهای دانش بنیان باید گسترش یابد. ارتباط پژوهش با حوزه های مختلف دانشگاه نیز باید تعریف شود که در برنامه جامع دانشگاه دیده خواهد شد. یکی از سرفصلهای کارهای پژوهشکده های ما نیز باید این موضوع باشد.
ارتقاء سلامت مردم، رفاه اجتماعی و خلق ثروت؛ اهداف نهایی پژوهشهای پزشکی
رئیس دانشگاه با تاکید بر بحث تحول در دانشگاه ها و حرکت به سمت رفاه اجتماعی، تصریح کرد: ما باید قطعا متحول شویم. دانشگاه ما بعضی جاها در سطح دانشگاه های تیپ یک هست، دربرخی موارد در سطح دانشگاه های تیپ دو و در موارد بسیار معدود نیز به سمت دانشگاه های سطح سه حرکت کرده ایم درحالی که از سطح چهار خبری نیست. یعنی ما هنوز خیلی به سمت جامعه و رفاه اجتماعی نرفته ایم. همچنین در سطح سه هم خیلی نقشی در رشد تکنولوژی نداریم، ولی دربحث پژوهش در سطح دو اینجا منشا اثرات
گسترده ای بوده ایم. درهرصورت این باید تلاش شود که ما از این سیر جهانی عقب نمانیم و خودمان را همراه کنیم و دراین خصوص باید ببینیم چه اتفاقاتی باید درحوزه پژوهش دانشگاه بیفتد و چه تکالیفی بعهده ماست که در راس آنها این پژوهشکده قرار دارد.
دکتر آقاجانی رییس دانشگاه با اشاره به وجود زیرساخت نسبتا خوب در دانشگاه اظهار داشت: ما دارای ۷۰ مرکز تحقیقاتی و ۵ پژوهشکده هستیم که این مرکز بزرگترین پژوهشکده دانشگاه به شمار می رود. وجود بیش از ۱۴۰۰ نفر عضو هیات علمی که گروهی از آنان اعضای هیات علمی پژوهشی هستند. بیمارستانهای متعدد، شبکه بهداشتی گسترده همگی از ذخایر بزرگ برای گسترش پژوهش در این دانشگاه می باشند.
وی با اشاره یه حرکت پزوهشکده غدد در راستای اولویت هایی که برای پژوهش در دانشگاه تعریف شده گفت: نقش این پژوهشکده در حوزه سلامت جامعه باید دیده شود. نقش تاریخی دکتر عزیزی در کنترل گواتر در کشور فراموش نشدنی است . اما امروز NCDو SDH بحث جدی ماست که باید نقش این پژوهشکده در این زمینه و همچنین در حوزه کنترل بیماریها و مدیریت حوزه سلامت و اقتصاد سلامت تعریف شود.
نقش مهم مراکز تحقیقاتی در اقتصاد سلامت/ کاهش هزینه های غیر ضرور پزشکی، از مسیر پژوهش می گذرد
رییس دانشگاه افزود: این پژوهشکده در تدوین چند راهنمای بالینی نقش داشته است که در این خصوص باید بیش از پیش نقش ایفا کند. ما در چهارچوب طبابت دچار مشکل هستیم از کلینیک فاصله گرفته و بیشتر به سمت پارکلینیک رفته ایم . چندان به نظر نمی آید که بر پایه پزشکی مبتنی بر شواهد کارکنیم و براساس هزینه سودمند و هزینه اثر بخشی حرکت کنیم. یعنی یک حرکت منسجم و تعریف شده در نظام طب ما دیده نمی شود.
دکتر آقاجانی خاطرنشان کرد: هزینه های سلامت در کشور ما به دلیل پیرتر شدن جامعه و تغییر الگوی بیماری ها از بیماری های واگیر به غیرواگیر و رشد تکنولوژی های پزشکی به سرعت در حال افزایش است. درحالیکه منابع مالی کشور ما بخصوص در حوزه سلامت محدود است. وی ادامه داد: وظیفه محققان ما در دانشگاه این است که با استفاده از ارزیابی فناوری سلامت و تحقیق و پژوهش در زمینه راهنماهای بالینی و پروتکل های درمانی و روشهای تجویز و مصرف منطقی دارو در جهت هزینه اثربخش شدن خدمات بهداشتی درمانی تلاش کنند.
وی با بیان این مطلب که در زیر هجوم تکنولوژی پزشکی به شکل زیگزاگی و غیرهدفمند در حال حرکت هستیم و نمی دانیم؛ کدام دارو باید وارد شود یا وارد کردن کدام دستگاه پزشکی به نفع جامعه و کشور ماست تاکید کرد: دانش پزشکی را باید گلچین کرد و باید مبتنی بر شواهد، بررسی فناوری سلامت و اقتصاد سلامت باشد و اقتضائات ما را دریابد. در یک کلام باید هوشمندی در مجموعه جامعه پزشکی کشور ایجاد شود تا به جای این که در زیر هجمه رشد تکنولوژی پزشکی غرق شویم ، با ذکاوت و درایت و مبتنی بر پژوهش انتخاب کنیم و این انتخاب وظیفه این پژوهشکده می باشد.
دانشگاهی در پژوهش موفق است که نتایج تحقیقات در بهبود آموزش پزشکی، روش های درمانی، تجویز دارو و خدمات بهداشتی احساس شود
دکتر آقاجانی با اشاره به لزوم ارتباط پژوهش با آموزش و نظام ارایه خدمات تصریح کرد: حاصل پژوهش تغییر است چه در آموزش و چه در نظام ارایه خدمات. بنابراین بازتاب دستاوردهای تحقیقات ما باید در آموزش مشهود باشد و تغییری در آموزش ایجاد کند. این نسخه باید شفا دهد و شفای نسخه پژوهش تاثیری است که اولا در آموزش ما باید بجا بگذارد و ثانیا در نظام ارایه خدمات دیده شود. سیستم ارایه دهنده خدمات بهداشتی و مردم باید این تغییر را ببینند و بدانند حاصل پژوهش است. در حوزه درمان نیز پژوهش باید تاثیر خود را در شیوه طبابت درخصوص شیوه دارو و مصرف دارو و... بجا بگذارد.
وقت آن رسیده که بیش از تعداد مقالات پژوهش های پزشکی به فکر عمق بخشیدن به آنها باشیم
رییس دانشگاه افزود: زمانی سهم سلامت از تولید ناخالص داخلی GDPحدود ۵,۵ بود الان به حدود ۸.۵ رسیده اما همچنان ما به شدت در بحران قرار داریم و پژوهشکده ها به ویژه این مرکز باید روی این موضوع کار کنند.
مراکز تحقیقات بالینی در بیمارستانهای آموزشی گسترش می یابد
دکتر آقاجانی راه اندازی مراکز تحقیقات بالینی در بیمارستانها را کار ارزنده ای برشمرد و تاکید کرد که با جدیت ادامه خواهد یافت. تربیت نیروی انسانی پژوهشگر در این مرکز را ستودنی برشمرد و توسعه آن را خواستار شد.
میزان تولید مقالات علمی صرفاً یک شاخص در پژوهش است و نه هدف/ پرداختن به HSRیک ضرورت غیرقابل اجتناب
وی HSR ،اقتصاد سلامت ، گایدلاینها و سیاست سلامت را از اولویتهایی مشخص شده برای پژوهش در دانشگاه برشمرد و گفت: عمق بخشیدن به پژوهشها نکته مهم دیگری است. یعنی امروزه تولید مقاله فقط یک شاخص است و افتخاری به شمار نمی آید. مهم این است که مقاله چه تاثیری بر روی تولید ثروت، نظام سلامت، ارتقای سطح سلامت و رفاه مردم می گذارد و چه تکنولوژیی از این مقالات حاصل می شود.
دکتر آفاجانی بر لزوم برقراری ارتباطات گسترده با صنعت تاکید کرد و با اشاره به میزان درآمد اختصاصی این مرکز تاکید کرد منابع دولت محدود است و نباید همه اتکای ما فقط به منابع بسیار محدود دولت باشد. همچنین بازار گردش دارویی کشور را ۱۲ هزار میلیارد تومان عنوان کرد و گفت: چه میزان از این اعتبار را می توانیم جذب کنیم. منابع ما از دولت بسیار محدود است.
پژوهش های پزشکی بایستی به زبان مردم از طریق رسانه ها بیان شود
وی با بیان این مطلب که باید دانشگاه خودمان را معرفی کنیم افزود: یکی از تاکیدات ما حضور پژوهش در رسانه است. چقدر از ظرفیت رسانه برای این منظور استفاده می کنیم باید این ارتباط گسترش پیدا کند. یک سوی این ارتباط پژوهشکده و سوی دیگر روابط عمومی و رسانه ها قرار دارند. از دستاوردهایی که در صورت ارتباطات گسترده با رسانه حاصل می شود می توان به خودباوری ملی اشاره کرد که مردم از کارهای بزرگ شما اطلاع پیدا می کنند.
ارتباط گسترده مراکز تحقیقاتی با رسانه ها، نتایج پژوهش های پزشکی را برای مردم ملموس خواهد کرد
بنابراین باید پژوهش ها در اخبار، صدا و سیما، خبرگزاری، نشریات و مطبوعات مرتب حضور داشته باشد. همچنین بهترین ابزار برای غلبه بر فضای منفی موجود برای جامعه پزشکی همین اطلاع رسانی و حضور پژوهش در رسانه ها می باشد.
وی در خاتمه سخنان خود از زحمات دانشمند فرهیخته دکتر عزیزی و تمامی روسای مراکز تحقیقاتی، مدیران، کارشناسان، پژوهشگران وتمامی همکاران این پژوهشکده تقدیر کرد و وجود این مرکز را یک نشان افتخار برای دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی عنوان کرد و اظهار امیدواری کرد این مجموعه بیش از این بدرخشید و برای همگان آرزوی سلامتی و توفیق کرد.
نظر